Buchta s merunkami recept přísady a postup | Vyzkoušejte tento lahodný tradiční recept

Buchta s merunkami recept přísady a postup

Buchta s merunkami recept přísady a postup | Vyzkoušejte tento lahodný tradiční recept

Buchta s merunkami je tradičním českým pečivem, které je oblíbené pro svou sladkou a šťavnatou chuť. Tato sladká buchta je vyrobena z kynutého těsta, které je plněno sladkými merunkami. Merunky dodávají buchtě příjemnou kyselost a svěžest. Tato pochoutka je ideální pro sladkou svačinu nebo jako dezert po hlavním jídle.

Pro přípravu buchty s merunkami budete potřebovat několik jednoduchých přísad. Kromě kynutého těsta a merunek budete potřebovat také cukr, máslo, vejce a vanilkový cukr. Tyto ingredience se snadno seženou v každém obchodě a nebudete potřebovat žádné speciální suroviny. Postup přípravy buchty je také velmi jednoduchý a vhodný i pro začátečníky v kuchyni.

Abyste dosáhli dokonalého výsledku, je důležité dodržovat správný postup. Nejprve si připravte kynuté těsto a nechte ho vykynout. Poté rozválejte těsto na placku a rozložte na něj merunky. Posypte je cukrem a vanilkovým cukrem a zabalte těsto do tvaru buchty. Pečte buchtu v předem vyhřáté troubě, dokud nezíská zlatavou barvu a nezačne vonět.

Buchta s merunkami je skvělou volbou pro všechny milovníky sladkých dobrot. Její výroba je snadná a rychlá, a přesto je výsledná buchta plná lahodného ovocného aroma. Doporučuji vám vyzkoušet tento recept a připravit si doma svou vlastní buchtu s merunkami. Vaši rodinu a přátele jistě potěšíte tímto lahodným dezertem.

Buchta s merunkami: recept, příprava a podávání

Buchta s merunkami recept přísady a postup | Vyzkoušejte tento lahodný tradiční recept

Buchta s merunkami je tradiční český dezert, který se vyrábí z těsta a sladké meruňkové náplně. Tato lahodná buchta je oblíbená po celém Česku a může být podávána jako sladká pochoutka k odpolednímu čaji nebo jako dezert po hlavním jídle.

Pro přípravu buchty s merunkami budete potřebovat následující přísady:

Ingredience pro těsto: Ingredience pro náplň:
500 g hladké mouky 500 g meruněk
200 ml mléka 100 g cukru
100 g másla 1 vanilkový cukr
50 g cukru 1 lžíce citronové šťávy
1 vejce 1 lžička mleté skořice
1 prášek do pečiva 2 lžíce strouhaného kokosu

Postup přípravy:

  1. Nejprve si připravte těsto. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a prášek do pečiva.
  2. Přidejte rozpuštěné máslo, mléko a vejce a dobře promíchejte, dokud nedostanete hladké a pružné těsto.
  3. Těsto nechte vykynout na teplém místě asi 1 hodinu, nebo dokud zdvojnásobí svůj objem.
  4. V mezičase si připravte meruňkovou náplň. Meruňky omyjte, zbavte pecek a nakrájejte na menší kousky.
  5. Do hrnce dejte meruňky, cukr, vanilkový cukr, citronovou šťávu a skořici. Vařte na mírném ohni asi 15 minut, nebo dokud meruňky nezměknou a vytvoří se hustá náplň.
  6. Hotovou náplň nechte vychladnout.
  7. Vykynuté těsto rozdělte na dvě části. Jednu část rozválejte a vložte do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku.
  8. Na těsto rozprostřete meruňkovou náplň a zakryjte druhou částí těsta, kterou také rozválíte.
  9. Okraje spojte a těsto překrojte na menší kousky, aby se meruňková náplň nevytékala.
  10. Předehřejte troubu na 180 °C a buchtu pečte asi 30-40 minut, nebo dokud není zlatavá a propečená.
  11. Hotovou buchtu nechte vychladnout a podávejte nakrájenou na plátky. Můžete ji posypat strouhaným kokosem a podávat s šlehačkou nebo vanilkovým krémem.

Buchta s merunkami je skvělým dezertem pro všechny milovníky sladkého. Vyzkoušejte tento tradiční český recept a dopřejte si kousek této lahodné buchty.

Recept na buchtu s merunkami

Buchta s merunkami je tradiční český dezert, který se připravuje z kynutého těsta a sladkých merunek. Tato buchta je oblíbená nejen u dětí, ale i u dospělých. Připravit ji není příliš složité a výsledek stojí za to!

Přísady:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 50 g cukru
  • 50 g másla
  • 1 kvasnice
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • merunky (dle chuti)
  • cukr moučka na posypání

Postup:

  1. Do mísy prosijeme mouku a přidáme cukr a sůl. V hrnci zahřejeme mléko spolu s máslem, dokud se máslo nerozpustí.
  2. Do teplého mléka rozdrobíme kvasnici a necháme ji chvíli odstát, dokud nezačne pěnit.
  3. Přidáme vejce do mouky a poté přilijeme mléko s kvasnicí. Všechny ingredience důkladně promícháme, dokud nevznikne hladké těsto.
  4. Těsto necháme vykynout na teplém místě, dokud se zdvojnásobí svůj objem (trvá to obvykle přibližně 1 hodinu).
  5. Mezitím si připravíme merunky – umyjeme je, rozpůlíme a vyjmeme jim pecky.
  6. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále a rozprostřeme na něj merunky. Poté těsto srolujeme do podoby buchty.
  7. Buchtu přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ji ještě chvíli odpočinout.
  8. Poté buchtu pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu přibližně 30-40 minut, nebo dokud nezíská zlatavou barvu.
  9. Hotovou buchtu vyjmeme z trouby a necháme ji vychladnout. Před podáváním můžeme posypat cukrem moučkou.

Takto připravená buchta s merunkami je výborná jako sladká svačina nebo dezert. Můžeme ji podávat samotnou nebo s šlehačkou. Dobrou chuť!

Přísady

Buchta s merunkami recept přísady a postup | Vyzkoušejte tento lahodný tradiční recept

Pro přípravu buchty s merunkami budete potřebovat následující přísady:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 60 g cukru
  • 60 g másla
  • 1 vejce
  • 1/2 kávové lžičky soli
  • 1 prášek do pečiva

Na náplň:

  • 500 g meruněk
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 citron (šťáva a kůra)

Na posyp:

  • 100 g moučkového cukru

Připravte si tyto přísady a můžete začít s přípravou buchty s merunkami!

Postup

Buchta s merunkami recept přísady a postup | Vyzkoušejte tento lahodný tradiční recept

Předpřipravte si všechny potřebné přísady. Merunky omyjte a zbavte pecek.

V míse smíchejte prosátou mouku, cukr, sůl a kvasnice. Přidejte žloutky, rozpuštěné máslo a teplé mléko.

Těsto vypracujte dohladka a nechte ho v míse kynout přibližně hodinu, dokud zdvojnásobí svůj objem.

Kynuté těsto rozválejte na pomoučené válíčku na tloušťku přibližně 1 cm.

Na těsto rozložte merunky a posypeme je cukrem a skořicí. Těsto smerujte od konce a přeložte jako knížku.

Vzniklou buchtu přeneste na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě chvíli kynout.

Plech s buchtou vložte do předehřáté trouby a pečte při teplotě 180°C asi 30 minut, dokud nezíská zlatavou barvu.

Hotovou buchtu posypte moučkovým cukrem a podávejte teplou nebo studenou.

Nejčastější dotazy k tématu Buchta s merunkami recept přísady a postup | Vyzkoušejte tento lahodný tradiční recept

Jaké jsou hlavní přísady buchty s merunkami?

Hlavní přísady buchty s merunkami jsou těsto, merunky, cukr a máslo.

Jaký je postup přípravy buchty s merunkami?

Postup přípravy buchty s merunkami začíná přípravou těsta, které se nechá vykynout. Poté se těsto rozválí, na něj se položí merunky, a těsto se zabalí do tvaru buchty. Buchty se dají péct v troubě nebo vařit ve vodě. Po upečení se buchty posypou cukrem a polijí rozpuštěným máslem.

Jak dlouho trvá příprava buchty s merunkami?

Příprava buchty s merunkami trvá přibližně 2 hodiny. Tento čas zahrnuje přípravu těsta, kynutí, přípravu merunek a samotné pečení.

Co je dobré vědět před přípravou buchty s merunkami?

Před přípravou buchty s merunkami je dobré mít připravené všechny potřebné ingredience a vyčistit pracovní plochu. Dále je také důležité mít dostatek času na kynutí těsta a pečení buchet.

Jaké jsou varianty buchty s merunkami?

Kromě klasické verze buchty s merunkami existují také varianty s jiným ovocem, například s jahodami nebo švestkami. Dále se může měnit i tvar buchty, například do podoby rohlíčků nebo koláčů.

Jaký je recept na buchtu s merunkami?

Recept na buchtu s merunkami je velmi jednoduchý. Budete potřebovat 250 gramů hladké mouky, 125 gramů másla, 125 gramů cukru, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva a 250 gramů meruněk. Nejprve si připravte těsto z mouky, másla, cukru, vejce, vanilkového cukru a prášku do pečiva. Těsto vyválejte a rozprostřete na plech. Na těsto dejte na plátky nakrájené merunky a zakryjte je druhou vrstvou těsta. Pečte při teplotě 180 stupňů asi 30 minut.

Napsat komentář