Guláš v troubě – recepty, tipy a triky | Výborné recepty.cz

Guláš v troubě – recepty tipy a triky

Guláš v troubě - recepty, tipy a triky | Výborné recepty.cz

Guláš je tradiční české jídlo, které se připravuje z masa, nejčastěji hovězího. Tato pokrm je oblíbeným tradičním jídlem v České republice a má mnoho variant. Jednou z možností je příprava guláše v troubě, která mu dodá nezaměnitelnou chuť a vůni.

Pro přípravu guláše v troubě budete potřebovat kvalitní kus hovězího masa, které nakrájíte na menší kousky. Důležitou součástí guláše je také cibule, kterou nakrájíte na drobné kostičky a osmahněte na pánvi společně s masem. Když se maso a cibule zesklovatí, přidáte papriku a koření podle chuti. Doporučujeme použít směs koření, která obsahuje papriku, kmín, pepř a česnek.

Po osmažení cibule a masa směsí koření přendáte do pekáče a pečete v troubě při nízké teplotě. Tento způsob přípravy zaručuje, že maso zůstane krásně šťavnaté a chuť guláše se plně rozvine. Guláš v troubě se nejlépe podává s kynutým knedlíkem nebo houskovým knedlíkem. Můžete ho také doplnit kyselou okurkou nebo sterilovanou zeleninou.

Recepty na guláš v troubě

Guláš v troubě - recepty, tipy a triky | Výborné recepty.cz

Guláš je tradiční české jídlo, které se připravuje z masa, cibule, koření a dalších ingrediencí. Jedním z oblíbených způsobů přípravy guláše je v troubě. Trouba umožňuje masu dlouhé vaření a díky tomu se dosáhne krásně měkkého a chuťově bohatého výsledku.

Pro přípravu guláše v troubě budete potřebovat kvalitní maso, nejlépe hovězí. Maso nakrájejte na menší kostky a orestujte na oleji spolu s nakrájenou cibulí. Přidejte koření, jako je paprika, která dodá guláši typickou barvu a chuť. Dále můžete přidat rajčata, která gulášu dodají sladkou kyselou chuť.

Připravené ingredience dejte do pekáče a dejte do předehřáté trouby. Guláš vařte při nízké teplotě po dobu několika hodin, dokud maso nezměkne a omáčka nezhoustne. Během vaření občas promíchejte, aby se omáčka nelepila na dno pekáče.

Hotový guláš podávejte s knedlíky, chlebem nebo bramborovými knedlíky. Tento tradiční český pokrm je oblíbený po celé České republice a jeho příprava v troubě je jednoduchá a výsledek stojí za to!

Klasický recept na guláš v troubě

Guláš v troubě - recepty, tipy a triky | Výborné recepty.cz

Guláš je tradiční české jídlo, které se připravuje z hovězího masa. Hovězí maso je nejlepší volbou pro tento recept, protože je chutné a měkké.

Pro přípravu guláše budete potřebovat následující ingredience:

Ingredience:

  • 500 g hovězího masa
  • 2 lžíce koření na guláš
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 2 cibule
  • 400 g rajčat
  • sůl a pepř podle chuti

Nejprve si připravte všechny ingredience. Očistěte a nakrájejte hovězí maso na menší kousky. Oloupejte a nakrájejte cibuli na drobné kostičky.

V hrnci rozehřejte trochu oleje a osmahněte cibuli, dokud není zlatavá. Přidejte hovězí maso a orestujte ho ze všech stran, dokud není zezlátnuté.

Přidejte koření na guláš a sladkou papriku. Dobře promíchejte, aby se koření dostalo na všechny kousky masa. Přidejte rajčata a zalijte vodou, aby bylo maso zcela ponořené.

Zavřete hrnec a dejte ho do předehřáté trouby na 180 °C. Guláš vařte v troubě přibližně 2-3 hodiny, dokud není maso měkké a šťavnaté.

Při servírování můžete guláš posypat čerstvou nasekanou petrželkou a podávat s houskovým knedlíkem nebo bramborovým knedlíkem. Dobrou chuť!

Guláš v troubě s paprikou a cibulí

Guláš v troubě - recepty, tipy a triky | Výborné recepty.cz

Guláš v troubě s paprikou a cibulí je tradiční české jídlo, které se připravuje z hovězího masa, rajčat, cibule a koření. Tato chuťově bohatá a aromatická pochoutka je oblíbená nejen v Česku, ale i v mnoha dalších zemích.

Pro přípravu guláše v troubě budete potřebovat:

  • 500 g hovězího masa
  • 2 cibule
  • 2 papriky
  • 4 rajčata
  • 2 lžíce koření na guláš

Postup přípravy:

  1. Nejprve si připravte všechny potřebné suroviny. Maso nakrájejte na menší kousky, cibuli a papriky na tenká kolečka a rajčata na malé kousky.
  2. V rendlíku rozehřejte olej a osmahněte v něm cibuli dozlatova. Poté přidejte hovězí maso a opékejte ho, dokud nezezlátne ze všech stran.
  3. Přidejte papriky a rajčata a smažte je spolu s masem asi 5 minut.
  4. Nakonec přidejte koření na guláš a zalijte vodou tak, aby maso bylo zcela ponořené.
  5. Dejte rendlík do trouby předehřáté na 180 °C a guláš pečte přibližně 2-3 hodiny, dokud maso nezměkne a omáčka nezhoustne.

Guláš v troubě s paprikou a cibulí podávejte s knedlíky nebo chlebem. Je to výborné jídlo na zimní večery, které zahřeje a potěší celou rodinu.

Guláš v troubě s houbami a rajčaty

Guláš v troubě - recepty, tipy a triky | Výborné recepty.cz

Guláš v troubě s houbami a rajčaty je vynikající pokrm plný chutí a vůní. Tato chuťově bohatá a lahodná varianta guláše je skvělou volbou pro milovníky houbových pokrmů.

Pro přípravu guláše budete potřebovat:

  • 500 g masa (hovězí nebo vepřové)
  • 2 cibule
  • 2 lžíce papriky
  • Koření dle chuti (sůl, pepř, kmín)
  • 400 g rajčat
  • 200 g hub (např. žampiony)

Postup přípravy:

  1. Nejprve si připravte všechny suroviny. Maso nakrájejte na menší kousky, cibuli nasekejte na drobné kostičky a rajčata a houby nakrájejte na plátky.
  2. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a osmažte na něm cibuli, dokud nezezlátne. Poté přidejte maso a orestujte ho z každé strany.
  3. Přidejte papriku a koření dle chuti a promíchejte.
  4. Přidejte rajčata a houby a promíchejte. Přikryjte a dejte do trouby na 2 hodiny při teplotě 180 °C.
  5. Po dvou hodinách zkontrolujte, zda je maso měkké a guláš hotový. Podle potřeby přidejte ještě koření nebo omáčku zahustěte.
  6. Podávejte s knedlíkem nebo chlebem a užijte si skvělou chuť tohoto guláše.

Tento guláš je výborným pokrmem pro rodinné oslavy nebo večeři s přáteli. Vyzkoušejte ho a jistě nebudete litovat!

Tipy a triky pro přípravu guláše v troubě

Guláš v troubě - recepty, tipy a triky | Výborné recepty.cz

Příprava guláše v troubě je skvělý způsob, jak si vychutnat hovězí maso v kombinaci s lahodnou omáčkou. Zde je několik tipů a triků, které vám pomohou připravit dokonalý guláš v troubě:

1. Použijte kvalitní hovězí maso: Pro skvělou chuť guláše je důležité použít kvalitní kousky hovězího masa. Vyberte si maso s vyšším obsahem tuku, které se bude při dlouhém vaření v troubě krásně rozpadat.

2. Smažte cibuli a rajčata: Před přidáním masa do trouby je dobré cibuli a rajčata osmahnout na pánvi. Tímto způsobem získají omáčka a guláš bohatší chuť.

3. Použijte správné koření: Koření je klíčovou součástí guláše. Použijte směs koření, která obsahuje papriku, kmín, majoránku a česnek. Tato kombinace dodá guláši autentickou chuť.

4. Vařte na nízké teplotě: Guláš se vaří na nízké teplotě po dlouhou dobu. To zajišťuje, že maso se krásně rozpadne a omáčka se načerpá chuťí ze všech ingrediencí.

5. Nezapomeňte na maso: Při pečení guláše v troubě je důležité pravidelně kontrolovat maso. Příliš dlouhé vaření může způsobit, že maso se stane tuhým. Ideální je, když je maso jemné a rozpadá se na kousky.

Tyto tipy a triky vám pomohou připravit skvělý guláš v troubě plný chutí a vůní. Vyzkoušejte je a překvapte své blízké tímto lahodným jídlem!

Použijte kvalitní maso

Guláš v troubě - recepty, tipy a triky | Výborné recepty.cz

Při přípravě guláše v troubě je klíčové použít kvalitní maso, které zaručí vynikající chuť a texturu vašeho jídla. Doporučuje se použít hovězí maso, které je ideální pro guláš díky své bohaté chuti a šťavnatosti.

Je důležité vybrat si kvalitní kus masa bez přebytečného tuku nebo šlach. Maso by mělo být řezáno na menší kousky, které se snadno propečou a získají ten správný gulášový charakter.

Při dochucování guláše použijte také kvalitní koření, jako je paprika, která dodá jídlu pikantní chuť a krásnou červenou barvu. Cibule a rajčata jsou další důležité ingredience, které přidají na chuti a zaručí bohatou a aromatickou omáčku.

Pamatujte, že kvalitní maso je základem dobrého guláše v troubě. Vyberte si to nejlepší maso, které můžete najít, a užijte si skvělou chuť tohoto tradičního českého jídla.

Nejčastější dotazy k tématu Guláš v troubě – recepty, tipy a triky | Výborné recepty.cz

Jaký je nejlepší recept na guláš v troubě?

Existuje mnoho receptů na guláš v troubě, ale jeden z nejoblíbenějších je následující: Vezměte 1 kg hovězího masa a nakrájejte ho na menší kousky. Na pánvi rozehřejte olej a osmažte maso z každé strany, dokud není zlatě hnědé. Poté přidejte nakrájenou cibuli a česnek a smažte je spolu s masem, dokud nezezlátne. Přidejte 2 lžíce sladké papriky, 1 lžičku kmínu, sůl a pepř podle chuti a promíchejte. Přidejte 2 lžíce rajčatového protlaku a zalijte hovězím vývarem. Přiveďte k varu a pak guláš přesuňte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia. Nechte vařit v troubě asi 2-3 hodiny, dokud maso není měkké a omáčka se zhoustne. Podávejte s knedlíky nebo chlebem.

Je možné použít jiný druh masa na guláš v troubě?

Ano, můžete použít jiný druh masa na guláš v troubě. Nejčastěji se používá hovězí maso, ale můžete také použít vepřové maso nebo drůbež. Každý druh masa má svůj vlastní charakteristický chuť, takže výsledný guláš bude mít odlišnou chuť podle použitého masa. Doporučuje se použít maso s větším obsahem tuku, které se bude lépe vařit v troubě a bude mít lepší chuť.

Jak dlouho trvá vaření guláše v troubě?

Doba vaření guláše v troubě závisí na velikosti kousků masa a teplotě trouby. Obecně se doporučuje vařit guláš v troubě při teplotě 180 stupňů Celsia po dobu 2-3 hodin. Během této doby by mělo být maso měkké a omáčka se zhoustne. Pokud máte větší kusy masa, může být potřeba delší doba vaření. Je důležité pravidelně kontrolovat guláš během vaření a přidávat vodu nebo vývar podle potřeby, aby se zabránilo vysušení.

Co je nejlepší příloha k guláši v troubě?

Klasickou přílohou k guláši v troubě jsou knedlíky. Můžete si vybrat mezi houskovými knedlíky, bramborovými knedlíky nebo šestihrannými knedlíky. Další možností je podávat guláš s chlebem nebo bramborovou kaší. Příloha by měla být dostatečně hutná, aby absorbovala omáčku z guláše a doplnila chuť jídla. Záleží na vašich preferencích a tradicích vaší rodiny.

Napsat komentář